Belokranjska pogača

0 likes 0 comments Recipe by Urshy

Belokranjska pogača of urshy - Recipefy

500 g mehke bele moke,
3 dcl mlačne vode,
2 kavni žlički (15 g) soli,
20 g kvasa,
1 ščepec (2 g) kumine,
1 celo jajce,
pol žličke (6 g) sladkorja in
1 ščepec (7 g ) debele zrnate soli

1. Zdrobimo 20 g kvasa, dodamo tri žličke bele mehke moke, 1/2 dcl mlačne vode in pol žličke sladkorja. Vse skupaj zmešamo v gosto tekočo snov in pustimo kvasni nastavek, da se mu poveča volumen za več kakor enkrat.

2. Iz bele moke, mlačne vode, soli in kvasnega nastavka pripravimo zmes, ki jo gnetemo 8 do 10 minut oziroma tako dolgo, da postane testo gladko in ne preveč trdo (ne sme se prijemati rok).

3. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati v posodi, kjer smo ga zamesili, toliko časa, da je volumen testa enkrat večji.

4. Vzhajano testo stresemo na pomaščen pekač, ga z rokama raztegnemo v velikosti premera 30 cm, ga potlačimo do debeline 1 do 2 cm ter proti robu debelina zmanjšujemo. Testo se ne sme dotikati stranic pekača, saj mora biti rob pogače nižji od sredine.

5. Po raztegnjenem testu do dna pekača iz ene na drugo stran zarežemo poševne črte na približno 4 cm medsebojne razdaljo. Tako pripravljeno testo namažemo s stepenim jajcem, v katerega dodamo ščepec zrn kumine. Po vrhu testo posujemo še s ščepcem grobe morske soli.

6. Testo za belokranjsko pogačo pečemo v predhodno ogreti pečici pri 220 °C od 20 do 25 minut. Pečena pogača mora biti svetlo rjavo zapečena, v sredini visoka 3 do 4 cm ob robu pa od 1 do 2 cm. Diši po sveže pečenem kruhu.

appetizers January 26, 2016 18:51

Author domacedomace.si/blog/belok...

No one has liked this recipe.

No comments yet.